Streamlined Tutorial

Trein kiezen

Om een trein te kiezen klik op het knopje “spawn”, in het midden bovenaan je scherm.
image

Nadat je hierop hebt geklikt kom je op het locomotieven keuzemenu. Hier kies je de locomotief of het treinstel waarmee je wilt rijden. Je krijgt aan het begin van het spel enkele gratis locomotieven, de rest kan gekocht worden met “Gulden”, de valuta in het spel. “Gulden” verdien je door routes te voltooien, wat later uitgelegd zal worden.
image

Bovenaan het scherm kan je kiezen tussen “Steam”, “Diesel” en “DMU”. Dit betekent stoomlocomotief, diesellocomotief en treinstellen. Diesel- en stoomlocomotieven kunnen gebruikt worden voor passagiers- en goederentreinen, treinstellen kan je gebruiken voor passagierstreinen.

Stoom- en diesellocomotieven zijn opgedeeld in categorieën, die bepalen wat iedere locomotief kan trekken. “Passenger” staat voor passagierstreinen, “Freight” staat voor goederen, “Shunter” staat voor rangeren en “Mixed” betekent dat deze trein zowel goederen en passagiers kan rijden.

Als je een locomotief aanklikt verschijnt deze op de draaischijf of op het spoor. Sommige locomotieven hebben meerdere kleuren, waarvan de keuzes rechts onder “livery selection” te zien zijn. Je moet eerst de kleur kiezen voordat de locomotief verschijnt!

Als je een treinstel hebt gekozen, ga dan direct naar de tekst onder de afbeelding

Als je een locomotief gekozen hebt, klik je op “continue”. Je komt hierdoor in het volgende deel van het maken van een trein. Linksbovenaan van het scherm moet je een type kiezen, afhankelijk van je type locomotief. Als je op een wagon klikt (vergeet niet een kleur te kiezen als dit een mogelijkheid is) verschijnt deze achter je locomotief. Het maximum aantal wagons staat bovenaan je scherm, hier kan je niet overeen.

Tussen alle verschillende goederen die je kan vervoeren staat ook een vracht genaamd “Special”. Dit zijn wagons waarvan je er één per trein kan toevoegen, als je eenmaal genoeg geld hiervoor hebt.

Als je tevreden bent met je trein, kan je hierna wederom op “continue” klikken. Hierdoor kom bij het laatste menu, het kiezen van je route. Kies hierbij een “starting point” (startpunt) en een “destination”, oftewel je eindpunt. Je kan de kaart rechts met je muis bewegen, en een rode lijn heeft ongeveer je route aan. Als je hier tevreden mee bent, klik dan op “continue”. Je bent nu klaar om te gaan rijden!

Trein besturen

Om te beginnen moet je de trein van de rem afhalen. Hiervoor moet je de witte knop waarnaast “Brake” (rem) staat naar links bewegen, of op A op je toetsenbord klikken.
Als je de gashendel hierboven (Throttle) naar rechts beweegt, of op W op je toetsenbord klikt, zal je trein langzaam in beweging komen. Om te remmen moet je de remhendel naar rechts bewegen of op D klikken, en de gashendel naar links bewegen en op S klikken.

In je scherm zie je een bestemmingsicoon staan. Dit is de plaats waar je moet stoppen. Probeer hier zo dicht mogelijk bij te stoppen, want hoe dichterbij je bent, hoe meer je verdient bij het einde van je route!

Als je gestopt bent komt er bovenaan een tekst te staan. Dit geeft aan of je je trein moet inladen, uitladen, of moet omdraaien. Dit doe je door op “T” te klikken. Welke actie het is, hangt ook af van de kleur van het icoontje.

Geel: Hier moet je stoppen om je trein om te draaien. Doe je dit niet, dan wordt je trein verwijderd!
image

Rood: Dit is een station op je route. Hier moet je stoppen om je trein in te laden. Je kan deze stations overslaan, maar dan verdien je wel minder geld!
image

Groen: Dit is je laatste station, hier moet je altijd stoppen. Als je hier je trein uitgeladen hebt krijg je een scherm met de hoeveelheid geld en XP je verdient hebt.
image

Als je je route succesvol voltooid hebt, zie je hoeveel geld en XP je verdient hebt. Je kan in dit scherm op “reverse route” klikken als je de route opnieuw wilt doen, of je kan op “cancel” drukken als je dit niet wilt. Je kan dan opnieuw een trein samenstellen, of misschien zelfs een nieuwe trein kopen met je zojuist verdiende gulden!

Je kan ten alle tijden je trein verwijderen. Als je op X drukt op je toetsenbord zal je een notificatie krijgen die vraagt of je je trein wilt verwijderen.

Andere spelonderdelen

Kaart

Als je op M klikt, krijg je de kaart van Streamlined te zien. Je kan deze bewegen met de muis, en met de icoontjes rechtboven kan je de kaart op jezelf laten centreren. Als je niet in een trein zit, kan je ook teleporteren naar de stations!
Er staan als je in je trein zit en de kaart opent overal kleine rode of groene cirkels. Deze geven aan of een sein rood of groen is. Dit kan je gebruiken om te zien of je door kan rijden of niet!

Spelerslijst

Als je de Tab toets ingedrukt houdt, kan je zien wie het spel ook aan het spelen is.

Rennen

Als je de shift toest ingedrukt houdt, kan je je speler sneller laten voortbewegen bij het lopen.

Cameras

Als je in je trein ziet zie je in het rechtsmidden allerlei knopjes staan. Deze kan je gebruiken om verschillende camera’s van je trein te krijgen, zoals uit de cabine, of bij de wielen. Deze kan je kiezen door op de nummers 1,2,3 en 4 te klikken.

Borden en seinen naast het spoor

Streamlined zit vol met borden en seinen die gebruikt werden om het spoor.

Snelheidsborden
image

Dit is een snelheidsbord, deze geven aan hoe hard je mag rijden. Ze geven een nummer tussen de 1 en 12 aan. Je moet deze met 10 vermenigvuldigen om de toegestane snelheid te krijgen, dus het bord in de afbeelding hierboven geeft aan dat je 40 kilometer per uur mag rijden.

Fluit/toeter bord
image

Dit bord geeft aan dat er op dit punt door je trein getoeterd of gefloten moet worden. Dit doe je door op de spatiebalk of op B te drukken.

Sein-waarschuwingsbord
image

Dit bord staat in bochten of op onoverzichtelijke punten, en geeft aan dat er een sein in de buurt staat. Let dus goed op!

Normaal sein
image

Dit is het meest gebruikte sein in het spel. Als het sein omhoog staat en een groene lamp toont mag je doorrijden. Als het sein horizontaal staat en een rode lamp toont betekent het dat je moet stoppen. Je verdient meer geld als je dit correct doet, dus let goed op deze seinen.

Voorsein
image

Op sommige plaatsen staat een voorsein vlak voor een normaal sein. Dit sein toont groen of geel, en geldt altijd voor het volgende normale sein dat je ziet. Als dit sein groen toont en omhoog is gericht betekent het dat dit sein groen is, dus dat je gewoon door kan rijden. Als dit sein geel toont en omlaag is gericht betekent het dat het sein rood is. Rem dus af als je dit sein ziet!

Sneltoetsen

W - Gashendel omhoog
S - Gashendel omlaag
D - Remhendel omhoog
A - Remhendel omlaag

Spatiebalk - Fluit/lage tyfoon
B - Treinbel/hoge tyfoon
C - Cylinderstoom
L - Lampen
X - Trein verwijderen
T - Trein in/uitladen of omkeren

1 - Normale camera
2 - Volgcamera
3 - Cabinecamera
4 - Wielcamera
Q - Zoom in
E - Zoom uit
R - Zoom terug naar normaal

M - Open de kaart
Tab - Spelerslijst

Als je na deze tutorial nog vragen hebt, voel je vrij ons de vragen te stellen op onze Twitter!